Wie ben ik?

Ik ben Sonja Vanheeswijck.

Ik ben moeder van een prachtige dochter Hanne. Mijn persoonlijk groeipad werd – naast mijn professionele carrière – mee bepaald door mijn rol als partner, ex-partner, dochter, zus en moeder.

Meer dan 30 jaar heb ik in IT en consultancy gewerkt. Dit was een periode waarin ik veel heb geleerd en veel heb mogen doen in binnen- en buitenland, zowel binnen het bedrijf als extern bij klanten. Daardoor heb ik de kans gekregen om op vele vlakken te groeien.

In al die jaren heb ik kunnen kennismaken, mogen werken, leren en genieten met mooie mensen. Luisteren en observeren is altijd mijn ding geweest. Ik ben vaak de stillere in de groep en toch weten mensen me te vinden als klankbord, voor een advies of een duwtje in de rug.

Orde brengen in de chaos van organisaties en informatie, ik doe het nog steeds graag, maar mijn passie ligt bij mensen. Ik wil in verbinding treden met mensen – liefst één-op-één – om naar hun verhaal te luisteren; hun waarden, sterktes, kleinmenselijke kantjes, eigenaardigheden en overlevingsstrategieën te ontdekken; hun knopen te helpen ontwarren en waar nodig een duwtje in de rug te geven om stappen te zetten op hun groeipad.

Ik heb altijd gevoeld dat er iets meer, iets anders was voor mij dan alleen mijn huidige job. Maar in de ratrace van alledag duwde ik dat stemmetje weg. Jarenlang. Tot ik in een burn-out belandde en een ‘SOLK/MUS’-er werd.

Sonja Vanheeswijck
Sonja Vanheeswijck

In het diepste van mijn dal heb ik aan mensen uit mijn omgeving eens gevraagd in welke situatie ik het best tot mijn recht zou komen. Dit zijn enkele antwoorden:

Er bestaat een heel mooie term in het Duits die dit het beste omschrijft: ‘Lebensberatung’. Vertaald is dit min of meer ‘raad geven/coaching bij levenscrisissen of levensvragen’. Dit doet Sonja heel vakkundig d.m.v. vraagstelling en/of persoonlijk advies, waarbij ik elke keer opnieuw ondervind dat het een wijze conclusie is. – Michèle

Hulp bieden aan anderen om zich op de juiste manier te ontwikkelen, om zowel een fysieke als mentale weg uit te stippelen. – Thomas

Ik zie mama een job doen waarin ze zowel kan samenwerken met andere mensen, maar ook bepaalde zaken alleen kan doen. Ze helpt graag mensen (zowel kinderen als volwassenen) en haalt daar ook voldoening uit. – Hanne

In een rustige, natuurlijke omgeving, waar er ruimte is om verdiepende gesprekken te voeren, en waarbij er ook genoten kan worden van kleine dingen. Wanneer er verbinding is met anderen. In contacten waarin er écht gesproken en geluisterd wordt. Wanneer Sonja iets kan betekenen voor anderen, gaat ze ook altijd voluit. Niet omdat het moet, maar naar mijn gevoel gewoon omdat ze zelf ook erg kan genieten van het geluk van iemand anders. – Eve

Door deze reacties durfde ik stilaan te luisteren naar dat stemmetje dat ik jarenlang genegeerd had. Zo kreeg ik mijn eerste duwtje van mensen uit mijn omgeving.

Om mijn eigen herstelproces te bevorderen, heb ik enkele opleidingen gevolgd waaronder Fundamentele Kinesiologische Communicatie (Dr. Kristien Mechelmans) en Relatie- en Communicatiewetenschappen (UHasselt SEE). Hier leerde ik niet alleen om terug te luisteren naar de signalen van mijn lichaam en naar mijn intuïtie, maar kreeg ik ook de volgende duwtjes voor mijn groeipad.

Hetgeen ik ervaren en geleerd heb, zet ik nu in voor anderen: om hen te begeleiden hun waarden, sterktes en knopen te ontdekken; hun knopen helpen te ontwarren en waar nodig een duwtje in de rug te geven om stappen te zetten op hun groeipad.


Whether you pushed me or pulled me, drained me or fueled me, stayed by my side or left, loved me or hated me, hurt me or helped me, you are part of my growth and I thank you